Ruta 8: Cabrils - Vilassar de Mar - Vilassar de Dalt - Premià de Dalt - Premià de Mar
1. LA RUTA DELS RELLOTGES DE SOL
🐦 Saps què?
La muntanya de Montcabrer és molt estimada pels cabrilencs. A l'any 1565 ja hi havia una creu i té un munt de significats: protecció contra tempestes, pedregades i malediccions diabòliques. També és un punt de referència pels pescadors. Coneix les seves llegendes sobre bruixes i pastors!
🔎 Més informació
TURÓ DE MONTCABRER
Al segle XVII ja hi ha documentada l'existència d'una creu al cim del turó de Montcabrer. El primer de maig de l'any 1707, una forta pluja va malmetre greument els conreus i els sembrats de tota aquesta zona. Com a signe de protecció contra les tempestes, les pedregades i les malediccions diabòliques, el 7 de juny del mateix any es va col·locar en aquest indret una creu de fusta que contenia les relíquies dels sants màrtirs de Vilassar de Dalt.
Vint anys després, un llamp va fer malbé la creu i es va substituir per una de ferro. Les relíquies foren tornades al seu lloc d'origen. La creu fou retirada durant la Guerra Civil i un cop acabada, el poble de Cabrils va plantar-ne una de nova, que va ser substituïda per l'actual a mitjans dels anys vuitanta.
Segons notícies extretes d'una carta escrita l'any 1907 pel doctor Pau Pou i Almera, rector de Cabrera de Mar, l'actual creu es va plantar cap al 1872. Va ser la reparació que la justícia exigí a uns mal aconsellats que, per divertiment, arrencaren la que hi havia. Uns vàndals de Vilassar de Mar, sense considerar la mala acció que anaven a fer, pujaren el dia dels difunts i tiraren la creu a terra i la destrossaren. Atrapats pel guardià de Cabrera de Mar, foren castigats pels ajuntaments de Cabrera i de Vilassar de Mar a pagar una nova creu i portar-la al lloc de l'altra.
2. CAN BASSA
3. CASA MUSEU CARME ROVIRA
🐦 Saps què?
L'art naïf és un corrent artístic caracteritzat per la ingenuïtat i l'espontaneïtat.
4. ELS FORNS ROMANS DE LA FORNACA
Aquí els romans feien peces de ceràmica per a la construcció i dòlies, uns grans contenidors per emmagatzemar vi i oli.
CARRER D'EDUARD CALVET I PINTÓ, S/N, VILASSAR DE DALT
GPS: 41.5159, 2.36775
5. BIBLIOTECA DE CAN MANYER
Endevina per què m'agrada venir a llegir aquí.
Aquest edifici era la nau d'una fàbrica tèxtil. Fixa't en les columnes de ferro i en el terra: un immens i preciós trencaclosques fet de rajoles modernistes de models molt diferents!
PLAÇA MIQUEL MARTÍ I POL, 6, VILASSAR DE DALT
GPS: 41.5184, 2.35907
🤪 Ximpleria
Inspirant-te en aquest terra, dibuixa el que posaries a la teva habitació.
🐦 Saps què?
Quan es van adonar que hi havia rajoles relacionades i les van ordenar, va aparèixer la imatge d'una dona amb l'escut de Barcelona.
🔎 Més informació
BIBLIOTECA CAN MANYER
La biblioteca ocupa la nau més moderna i rehabilitada de tot el conjunt industrial de Can Manyer. És un dels últims exemples del passat industrial tèxtil de Vilassar de Dalt. La seva arquitectura és característica d'un recinte industrial de finals del segle XIX, amb grans espais suportats per columnes de ferro i amb rajoles hidràuliques.
COM ES FA UNA RAJOLA HIDRÀULICA?
Una rajola hidràulica es fa dins un motlle quadrat amb cel·les separades per a cada color. Es vessa el pigment i al damunt s'hi posa ciment. Quan l'aigua s'evapora (d'aquí el nom d'hidràulica), ja la tenim.
LA BARCELONA DE VILASSAR DE DALT
El terra de la Biblioteca de Can Manyer és un immens trencaclosques fet de rajoles modernistes. Resulta que per tal de reforçar el terra de la primera planta, a principis del segle XX es van utilitzar rajoles hidràuliques de rebuig o excedents.
En restaurar el terra es van adonar que hi havia rajoles que tenien entre elles una relació. Van fer fotografies i les van ordenar, de manera que va aparèixer la imatge d'una dona amb l'escut de Barcelona.
No se sap qui va fer aquesta al·legoria ni de quin taller van sortir aquestes rajoles o qui devia ser el possible client d'aquest treball artesanal.
6. LA CADIRA DEL BISBE
🐦 Saps què?
Al municipi s'hi va trobar el famós Plat d'Ulisses i al setembre ho celebrem durant tot un cap de setmana amb activitats culturals i gastronòmiques.
🤪 Ximpleria
Imagina't que ets un laietà i escriu el teu nom en alfabet iber.
🔎 Més informació
LA CADIRA DEL BISBE
Es tracta d'un assentament iber establert a la falda del Turó de la Cadira del Bisbe (300 m), a la Serralada de Marina, que fou fundat per la tribu dels laietans cap a finals del segle V aC. Degué tenir el seu moment de màxima puixança entre els segles V i III aC i la seva desaparició es data cap a l'any 200 aC amb l'arribada dels romans.
El nucli de l'assentament estava distribuït en terrasses per salvar el desnivell. El poblat estava emmurallat i tenia una torre defensiva.
EL PLAT D'ULISSES
El Plat d'Ulisses data del segle IV-V dC i va ser trobat mitjançant les intervencions arqueològiques realitzades al jaciment de Can Verboom, l'any 1999, concretament en un pou.
El plat és una peça cabdal del patrimoni del municipi que il·lustra dos passatges de "L'Odissea" d'Homer: d'una banda, Ulisses lligat al seu vaixell i temptat per les sirenes, i de l'altra, Ulisses al temple de Circe.
El mes de setembre es fa el Cap de Setmana del Plat D'Ulisses amb activitats culturals i gastronòmiques.